Оподаткування депозитів

Норма по введенню п’яти відсоткового оподаткування депозитів, згідно проекту Податкового кодексу, вступить в дію з 1-го січня 2013 року. Дискусія з цього питання «злегка» сколихнула суспільство, особливо в той момент, коли не була відома ставка податку. Домисли і припущення буквально підмінили поняття. Хоча деякі питання і залишаються на даний момент без відповіді.

Основна теза — це зменшення депозитних вкладів, особливо від населення. Цілком можливо, хоча ймовірність його досить невисока. По-перше, не дивлячись ні на що, банківський вклад є самим зрозумілим для споживача інвестиційним інструментом. По-друге, обраний досить довгий проміжок часу між інформуванням, і введенням — близько 2,5 років, достатній термін для розуміння та усвідомлення. По-третє, не так вже й сильно постраждають вкладники від нового податку. Наприклад, при внеску в 20% річних, вкладник отримає загальну прибутковість в межах 19%, після вирахування податкової складової. І як парадокс даної ситуації, вклади населення навпаки можуть збільшуватися до вступу в силу податку. Це при тому, що вартість залучення грошей у нашій країні, напевно, найбільша, і тенденція зменшення ставки вже чітко простежується.

Але залишаються поки без відповідей, ряд тактичних питань, які можуть докорінно змінити картинку:
• Яким чином буде відбуватися утримання податку? Як часто? Раз на рік, на місяць, інший період?
• Хто буде податковим агентом? З огляду на нюанс про банківську таємницю.

Я за те, щоб держава збалансувала потенційний негатив від оподаткування депозитів зустрічною пропозицією щодо підвищення лояльності споживачів до депозитних продуктів. Наприклад, цілком логічною пропозицією було б збільшення суми повернення гарантованого вкладу.

Оставить комментарий